• www.ark.rs
STAR program

U petak 28.10.2011. godine, u Pirotu, potpisani su ugovori o korišćenju bespovratnih sredstava u okviru Programa za razvoj sela i očuvanje biološke raznovrsnosti Parka prirode “Stara planina”. Iz podsticajnog programa za razvoj sela i očuvanje biološke raznovrsnosti Parka prirode “Stara planina”, koji finansira Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede iz opštine Knjaževac biće finansirano ukupno 10 projekata od kojih su tri projekta pravnih lica, a sedam projekata fizičkih lica. Na taj način, sedam poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije naše opštine dobiće bespovratna finansijska sredstva u iznosu od sto hiljada do milion dinara. Projekti pravnih lica vrede od milion do pet miliona dinara. Logisitičku podršku za pripremu projekata koji su odobreni za finansiranje pružila je Agencija za razvoj opštine Knjaževac.


U okviru potprograma 2 – Povećanje konkurentnosti poljoprivrede unutar Parka prirode Stara planina, ugovore o korišćenju bespovratnih sredstava potpisali su:

1. Goran Golubović, za izgradnju ekonomskog objekta – staje sa nadstrešnicom i senikom – bespovratna sredstva u iznosu od 1.030.000,00 dinara
2. Reš doo Trgovište, za nabavku opreme za preradu mesa – bespovratna sredstva u iznosu od 1.030.000,00 dinara

U okviru potprograma 3 - Očuvanje ugroženih autohtonih rasa domaćih životinja na području parka prirode Stara planina, ugovore o korišćenju bespovratnih sredstava potpisali su:

1.    Anđica Sokolović, za kupovinu poljoprivrednih mašina, bespovratna sredstva u iznosu od 515.000,00 dinara.
2. Dragan Todorović, za nabavku 10 ovaca rase krivovirska pramenka, bespovratna sredstva u iznosu od 108.000,00 dinara
3. Slavoljub Nikolić, za izvođenje radova na objektu za smeštaj ovaca, bespovratna sredstva u iznosu od 515.000,00 dinara
4. Milomir Petrović, za montažni objekat za smeštaj gostiju – demonstraciona farma, bespovratna sredstva u iznosu od 1.030.000,00 dinara
5. Zoran Cvetković, za nabavku 21 grla ovaca rase krivovirska pramenka, bespovratna sredstva u iznosu od 283.500,00 dinara
6. Natalija Milošević, za nabavku 33 ovaca rase krivovirska pramenka, bespovratna sredstva u iznosu od 435.172,00 dinara.

U okviru potprograma 5, koji je se odnosio na projekte u oblasti održivog ruralnog turizma i očuvanja biološke raznovrsnosti područja Stare planine, zasnovanom na partnerstvu javnog, privatnog i civilnog sektora, iz opštine Knjaževac finansiraće se dva projekta:

1. “Jačanje turističkih kapaciteta kroz očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa” - nosilac projekta je opština Knjaževac, a ugovor u ime opštine Knjaževac je potpisao Dalibor Stanojević, task menadžer Agencije za razvoj opštine Knjaževac. Vrednost projekta je 4.987.255,00 dinara, a učešće opštine u projektu je 500.000,00 dinara. Partneri na projektu su Zavičajni Muzej Knjaževac i Udruženje za negovanje tradicije “Izvor” iz Knjaževca.
2. “Očuvanje karakteristika autohtonog Timočkog ekotipa pčela” - nosilac projekta je “Timomed” d.o.o iz Knjaževca, a ugovor o korišćenju sredstava potpisao je Srbisav Vidojević. Vrednost projekta je 3.984.750,00 dinara uz sopstveno učešće preduzeća “Timomed” od 500.000,00 dinara. Partneri na projektu su Agencija za razvoj opštine Knjaževac i Udruženje pčelara “Lipa” iz Knjaževca.

 

Baza investicionih podataka